افزایش فشارها و بازخوردهای اطرافیان، خودشناسی و یا تابیدن نوری به دنیای درون ما آرام آرام باعث می شود، با الگوهای ناصالح خود مواجه شویم.
به طور کلی برای تغییر آگاهانه تمام الگوها سه مرحله را در پیش داریم:
1- انکار 2- اقرار 3-اقدام
1- انکار: تا زمانی که نتوانیم یک الگوی ناصالح را در خودمان تشخیص دهیم، انکارش می کنیم. ممکن است اختلالات و مشکلات زیادی در روابط، عملکرد، سلامتی و تعادل ما ایجاد کند. اما گویی که از دیدنش ناتوانیم.
مشخصه مرحله انکار این است که عامل مشکلات خود را در بیرون از خود جستجو می کنیم، یا به اصطلاح انگشت اتهام ما رو به بیرون است!
2- اقرار: در این مرحله، ما دست از فرافکنی برداشته و بدین ترتیب دیگر راهی برای فرار و انکار باقی نخواهیم گذاشت.
معمولا اقرار با یادداشت شروع شده و با به زبان آوردن تکمیل می شود. در این مرحله دیگر ترسی از صحبت کردن در مورد آن الگو نداریم.
3-اقدام آگاهانه: پس از اینکه به الگوی ناصالح خود اقرار کردیم نوبت به اقدام برای تغییر آن می رسد.
آموختیم که الگوی ناصالح، الگویی است که ما را از صلح و تعادل در دنیای درون و برون دور کرده و از ما انرژی زیادی میگیرد. اما چطور میتوانیم الگوهای ناصالح را تغییر دهیم؟
1- شناسایی الگو: قدم اول این است که الگوهای ناصالح خود را شناسایی کنیم. برای این کار، لازم است به تکرار اتفاقات ناخوشایند در زندگی روزمره خود توجه کنیم و در پس آن، رفتارهای تکراری خود را یافته و عامل پنهان مشترک پشت آنها را کشف کنیم. سپس باید ادراک کنیم که چرا این الگو ناصالح است و چرا میخواهیم آن را تغییر دهیم؟
2- کاشتن الگوی صالح: قدم دوم این است که کنار الگوی ناصالح یک الگوی صالح بکاریم. همواره باید توجه داشته باشیم که الگوها از بین نمیروند و تا زمانی که ما به آنها انرژی بدهیم در ذهن ما رشد میکنند.
پس باید برای ذهن انتخاب دومی را تعریف کنیم که در موقعیتهای مشابه، امکان انتخاب دیگری را نیز داشته باشد. این انتخاب دوم همان الگوی صالحی است که باید ما را به تعادل نزدیکتر کند. در این مسیر میتوانیم از نورداران خود کمک بگیریم.
3- انتخاب الگوی صالح به تعداد 44 بار: در ابتدای مسیر، ممکن است بارها شکست خورده و از الگوی ناصالح قدیم خود استفاده کنیم ولی با جاری کردن اراده، کمکم احتمال انتخاب الگوی صالح در ذهن ما بیشتر میشود و اگر موفق شویم الگوی صالح را برای 44 بار متوالی انتخاب کنیم، آنزمان است که میتوانیم ادعا کنیم که الگوی ما تغییر کرده است.
4- تغییر به صورت U شکل: توجه داشته باشیم که تغییر صحیح به صورت U شکل است و به تدریج اتفاق میافتد و به زمان، صبر و شکیبایی نیاز دارد. نباید انتظار داشته باشیم که تغییرات، آنی و سریع اتفاق بیافتند.